Copic (Копик) маркерите са все още малко известни в България, затова и повечето хора въобще не са ги чували. Аз естествено знам за тях от ДевиантАрт. Там в продължение на известно време гледах невероятни творби, направени с тях.

Имам късмет, че успях да се докосна до чудните маркери и да разбера колко са специални и страхотни. 🙂 И така събрах всичките пари, които получих за един рожден ден и с тях си купих маркери ^^ В момента в България се продават само в магазини в София и Бургас (стискам палци да дойдат и във Варна). Като за начало си купих 30 маркера. Трудно беше да избера 30 измежду 214 цвята и сега мога да кажа, че не всички цветове, които избрах, ми трябват (например имам 2 почти еднакви нюанси на червеното), но разбрах това, когато се прибрах вкъщи и порисувах малко. Ако магазинът беше във Варна, може би нямаше да си купя всичките 30 маркера наведнъж, но в този случай…

Когато се прибрах с новата си придобивка веднага седнах и нарисувах нещо, за да ги пробвам. Бях много развълнувана и ми беше малко трудно да свикна с маркерите. Ето първата ми рисунка с Copic маркери:

Това, което научих от тази първа рисунка е, че маркерите изсъхват бързо и трябва да се направи базовият цвят, колкото се може по-бързо. Целта е да се избегне появата на линии, каквито има по гърба на кентавъра (животинската част, в червеникаво кафяво). Точно способността на Copic маркерите да сливат цветовете много добре, ги различава от флумастрите. Сега ще ви покажа една рисунка, направена с обикновени флумастри за да се забележи разликата:

Особено ясно си личат линиите по сакото и панталона – личи си точно как е оцветявано, в каква посока и т.н. Това не се получава с Copic маркери и това е основният им плюс. Друга способност на маркерите, която открих, е ефекта „акварел“, който създават. Те пускат много мастило и на подходящия лист човек може наистина да се възползва от това. Важно е да се работи с тях, докато не са изсъхнали върху рисунката, тогава се получава добро сливане на цветовете. Ето примери за сливане на цветовете, ефекта „акварел“ и оцветяване без линии:

Но сега по същество за Copic маркерите:

Те са маркери на алкохолна основа, бързо съхнещи, нетоксични. Хубавото е, че могат да бъдат пълнени с мастило COPIC със същия номер цвят, което е много по-изгодно, отколкото да се купи нов маркер. Освен това имат два сменяеми накрайника, като на тяхно място могат да се слагат 9 други различни накрайника.
Copic маркерите са изначално създадени за Manga и Anime художниците, но вече повече от 20 години са едно незаменимо средство за художници и професионални дизайнери от цял свят. Маркерите  имат много широк набор от аксесоари към тях, а при ползването на специална приставка има възможност COPIC маркера да се използва като аерограф (нещо, което много бих искала да пробвам и евентуално да си купя).

Copic  Маркерите биват 4 вида:

  • Copic Wide, които са само с един накрайник, който е скосен и широк и са предназначени за нанасяне на цвят на голяма пощ. Те са налични само в 36 цвята.
  • Copic (Original) се предлагат в 214 цвята. Тялото им е квадратно и е с най-голяма вместимост на мастило, след  Copic Wide. Има два пишещи края – единият скосен и широк, който улеснява оцветяването на по-големи площи, и тънък твърд накрайник, като на флумастер – за лесно оцветяване на дребни елементи.
  • Copic Sketch са налични в 346 цвята. Тялото им е елипсовидно и с малко по-малка вместимост на мастило от Copic Original. Също разполагат с два пишещи края . Единият скосен и широк, а другият във формата на мека четка. Четкообразният край е много удобен за оцветяване както на малки, така и на големи площи, в зависимост от това дали плозвате връхчето му или по-голяма част от него.
  • Copic Ciao събират в себе си предимствата на Copic Sketch – два пишещи края – скосен и четкообразен, имат достатъчно богата цветова гама – 180 цвята.

Преди да завърша, искам да споделя едно кратко клипче, което демонстрира как се рисува с Copic маркери. Художничката е много добра, има собствена манга, обяснява какво прави и дава съвети по време на клипа:

И така, надявам се да не ви е било скучно и се радвам, че сте се спрели да разгледате блога ми. Не твърдя, че съм много добра художничка или, че съм спец по рисуването с Copic маркери. Просто споделям своя опит. Надявам се информацията да е била от полза. 🙂

До скоро!

ПС: За заинтересованите – фирмата разпространител на Copic маркерите в България се казва „Art Service“ (имат сайт, където може да се намери допълнителна информация за тях).

Advertisements